Läsa och skriva i alla ämnen

I handledarutbildningen inom Läslyftet ingick en hel del föreläsningar. Mycket handlade såklart om själva handledarrollen, men en del föreläsare var sådana som själva hade varit med och skrivit artiklarna till modulerna.
 
Nedan följer lite från en föreläsning med Catarina Schmidt (Götebors universitet). Den handlade om att läsa och skriva i alla ämnen.
  • Aktiv läsning är att före, under och efter läsningen sammanfatta, ställa frågor, klargöra och förutsäga. Först när man gör allt det har man verkligen läst en text!
  • Inför ett nytt ämnesområde bör man som lärare fundera på:
    - Vad har eleverna för förförståelse?
    - Finns det någon film/bild som brygga till texten?
    - Finns det rubriker och bilder i texten som man kan börja med att titta på?
    - Finns det ämnesspecifika begrepp eller fenomen som man kan inleda med?
    - Kan man bjuda in någon?
    - Vilka ämnen kan integreras/mötas i ämnesområdet?
  • Alla elever gillar inte att läsa – men försök få eleverna att gilla att PRATA om innehållet! Blanda in elevernas erfarenheter och språk i samtalet.
  • Uppgiftsförslag:
    - Veckans ord och liknande övningar måste sättas in i ett sammanhang och bli kognitivt utmanande. Vi måste kunna förstå orden och använda dem. Ett exempel: Eleverna ska lära sig om adjektiv. Ge dem en dikt som de ska byta ut alla adjektiv i och se vad som händer med texten.
    - Låt eleverna skriva om något eller göra en ny tolkning. T.ex. novellen ”Pälsen” - byt ut ”pälsvärk” mot ”iPhone 6”.
    - Skriv en mening eller några ord till en bild enskilt. Sitt sedan i grupper om 4. Klipp och klistra ihop era ord/meningar till en dikt.
    - Använd karaktärer eleverna gillar och skriv texter. T.ex. Barbie, Bamse, Ninja, Justin Bieber, Minecraft… Låt karaktärerna smitta av sig på varandra.
    - Har eleverna en bänkbok? Använd läslogg! Då ser läraren vad eleverna läser och de kan bearbeta innehållet.

 

Allmänt | | Kommentera |
Upp