Övning: Föreställningsvärldar

En av texterna i Läslyftets modul Samtal om text tar upp hur man kan jobba med föreställningsvärldar. Som lärare refererar jag ofta till "att se inre bilder" men jag har aldrig lagt fokus på att låta eleverna jämföra just sina föreställningsvärldar. Men det gjorde jag idag!
 
 
Syfte med övningen: I samband med "Tema Reklam" läsa en bit ur en broschyr och diskutera såväl innehållet som syftet med texten.
 
Så här gjorde jag:

Jag använde del av text från seniorgarden.se;  http://seniorgarden.se/globalassets/seniorgarden/bostader/stockholm/stockholm/bromma-nockebyhov/nockeby-backe/pdf/nockeby-backe-broschyr-150915.pdf

1. Högläsning – jag läste en del i taget och ställde frågor efteråt.

Den trivsamma gården ramas in av de vackra husen i Nockeby Backe. Husen byggs i fyra och fem våningar.

* Vad ser ni framför er nu? Försök beskriva hur ni tänker er platsen. Vad tror ni att texten handlar om?

Här erbjuds du som fyllt 55 ett bekvämt och citynära boende med kvartersliv, shopping och fritidsaktiviteter inpå knuten.

* Vad tänker ni nu? Hur ser det ut? Vad handlar texten om? Har det förändrats eller verkar det vara som ni trodde?

Sköna promenad-och cykelvägar tar dig i alla riktningar. Bland annat till tidlösa Nockeby Torg som bevarat en stor del av sin 1930-talskaraktär.

* Vad ser ni framför er? Vad tänker ni om ”tidlöst torg med 1930-talskaraktär”?

Torget erbjuder gott om basservice i form av matbutik, apotek och bageri med mera.

* Vad har ni för inre bilder nu? Vad ser ni?

2. Eleverna fick rita/skissa sina inre bilder av platsen på ett papper (som en slags läslogg).

3. Eleverna fick sitta i par. De visade bilderna för varandra och berättade hur de tänkte när de ritade. Varför ser bilden ut som den gör? Vad tänker ni er för färger och material? Ljud, doft, stämning?

4. Eleverna satt kvar i par. De fick texten och tittade på bilderna. Stämmer de överens med era tankar? Vad är likt/olikt mot vad ni tänkte/ritade?

5. Vi pratade tillsammans om texten. Texten är en del av en reklamtext. Vad är det man vill sälja? Vem är målgruppen? Motivera hur ni tänker. Vilka ord använder man för att försöka påverka läsaren tror ni? Finns det några särskilda ”reklamord”?

Detta hade jag planerat att göra men missade p.g.a. tidsbrist: Prata om vad som händer med texten om man byter ut "reklamorden" mot andra ord samt göra ordmoln över texten.

Utvärdering av övningen: Eleverna var med på noterna direkt och verkade tycka att det var roligt att associera och få berätta om hur de tänkte sig platsen.

Inledningsvis var bilderna som eleverna försökte återberätta väldigt olika varandra - men ju längre in i texten vi kom desto mer lika varandra blev dem. Utifrån vad eleverna sa var det tydligt för mig vilka ord de hade tagit fasta på och vad i texten som hade gått förbi dem. Orden som många spann vidare på var: trivsamma, gården, husen byggs i fyra och fem våningar, du som fyllt 55, shopping, fritidsaktiviteter, torg, matbutik, apotek, bageri. Vissa innehållsrika ord från texten verkade de inte alls lägga märke till: vackra husen, bekvämt, citynära, kvartersliv, tidlösa, 1930-talskaraktär. Jag tror att det beror på att de inte förstår orden eller att de fick ta emot så mycket information så att bara de första innehållsrika orden fastnade i minnet.

De flesta gick helt in i uppgiften att rita platsen och stämningen var glad - mycket skratt och fniss. Jag tror att det upplevdes som ett roligt bryt i den vardagliga undervisningen att få rita lite! Diskussionerna kring deras bilder blev bra - de hade mycket att säga. Framförallt var det roligt att lyssna på dem när de förklarade hur de hade tänkt när de ritade.

Under den avslutande diskussionen i helklass om texten kunde många av eleverna visa vad de har lärt sig under temat då ord som avsändare, mottagare och syfte användes och de hade mycket att säga om innehållet och målgruppen för texten. Det var intressant att se att så många kunde använda de ord och begrepp som vi har arbetat med i ca. 2 veckor.

Sammanfattningsvis: En rolig övning som fyllde flera funktioner: hörövning, samtal, läsning, skrivning (ritande). 

Allmänt | |

Om mig

Emelie

Lärare i Svenska och Svenska som andraspråk för senare åren/gymnasiet. Arbetar inom Vuxenutbildningen och undervisar just nu i Svenska som andraspråk på grundläggande och gymnasial nivå. Är sedan juli -14 en av förstelärarna i SVA i vår kommun.

Till bloggens startsida

Kategori

Arkiv