Symposium 2015

 
Jag hade förmånen att i egenskap av förstelärare i Svenska som andraspråk få åka på Symposium i Svenska som andraspråk 8-9 oktober i Stockholm. SÅ roligt! Jag är nästan avundsjuk på mig själv som fick åka. Alla som var där brinner för SVA, och många av oss jobbar dessutom inom Vux och jag har aldrig sett så många Vux-lärare på ett och samma ställe samtidigt. En upplevelse! Överallt pågick intressanta diskussioner.
 
Temat för Symposium: Resurser

Fokus på föreläsningarna under de två dagarna var: Hur kan vi utgå från och ta tillvara elevernas resurser? Hur ser vi dem som tillgångar? Hur kan vi ta tillvara lärarnas resurser? Några sätt att göra detta kan vara att arbeta med kollegialt lärande och arbeta över ämnesgränserna.

På Nationellt Centrum för Svenska som andraspråks hemsida hittar ni program och åhörarkopior på allt som erbjöds för VUX: http://www.andrasprak.su.se/konferenser-och-symposier/symposium-2015/program/program-vux-sp%C3%A5ret-1.232342

Läs gärna på sociala medier: #sympos15 

När jag kom hem hade jag massor av tankar i huvudet, och en del har fortfarande inte landat. Det allra bästa vore att man får åka iväg på sådant här med kollegor som man arbetar ihop med för att kunna bolla idéer och tankar direkt. Jag kan, och ska, självklart prata med mina fantastiska kollegor om vad jag hörde, såg och diskuterade - men det blir inte riktigt samma sak när inte alla fick vara med och höra/se/diskutera själva.

Några av tankarna som väcktes hos mig under Symposium:

* Inled GRUV-samarbete med t.ex. lärarna i Samhällskunskap och Matematik. På vilket sätt kan vi jobba med gemensamma teman? Måste påbörja en dialog med dem. Tidigare har jag tänkt att det inte är någon idé att ha ett sådant samarbete för att det finns elever hos mig som inte läser andra ämnen och tvärtom, men det behöver väl inte spela någon roll tänker jag nu!

* Garcia gav tips på hur man kan arbeta med ord i klassrummet: skriva ord på saker, ämnen, känslor m.m. på svenska och sedan under det på alla elevernas språk likt detta:

Jag tänker att mina elever kanske är på en lite för avancerad nivå för det här - men jag ska definitivt tipsa Sfi-lärarna!
 
* Använd smartboarden mer! Om några veckor sker en omorganisering på skolan och då kommer Smartboarden att hamna i det klassrummet där jag är mest. Det måste jag utnyttja! Återigen tips från Garcia. Man kan skriva meningar på svenska + elevernas språk och sedan fråga eleverna ”Är det rätt?” och låta dem rätta meningarna om de är fel. Detta tänker jag är bra t.ex. när man pratar om kunskapskraven eller uppgiftsinstruktioner!
 

* Schramm pratade om att man kan ha bilder på saker som passar olika ljud, och då gärna ha bilder där svenskan och elevens språk har samma ljud. Jag har gjort en egen bild av hennes exempel (googlade fram bilderna): 

Detta är något som samtliga Sfi/SVA-lärare på skolan skulle kunna nyttja! Man kanske inte kan ha bilderna uppsatta i varje klassrum eftersom vi har runt 50 språk på skolan, men man kanske kan ha uppkopierade exempel som eleverna kan få? Det "enda" som krävs är att vi hittar modersmålslärare som kan hjälpa till i översättningen - men det borde ju gå att lösa.
 

* Jag måste arbeta ännu mer med grammatisk input på gruv! De behöver få fler genomgångar och fler strategier på hur man kan tänka för att tillägna sig reglerna. Jag behöver också arbeta mer aktivt med att bedöma eleverna utifrån processbarhetsteorin så att jag ser vad de har för grammatiska behov. Jag älskar Anna Flyman Mattsson. Hon är en sådan underbar grammatiknörd som inspirerar SÅ mycket! :)

Allmänt | |
Upp