Språket bär kunskapen - Att stötta skrivande

 
Har nu (äntligen) sett andra delen i URs serie där bl.a. en NO-lärare och en SVA-lärare arbetar tillsammans för att arbeta språkutvecklande. Här är några konkreta tips därifrån:
 
Eleverna ska läsa en labbrapport och för att ens veta hur en labbrapport är uppbyggd börjar man med att DEKONSTRUERA texten.
 
Läraren klipper isär texten och låter eleverna titta på delarna i par. De måste då läsa de olika delarna, koppla ihop rubrik med text, och sedan se vilken ordning de ska ha. Fördelar med detta?
+ det skärper elevernas uppmärksamhet för de måste aktivt ge sig in i texten
+ två elever på en text kräver samtal mellan eleverna
+ genom att läsa en modelltext lär sig eleverna hur de ska skriva
 
Sedan SKAPAR läraren och eleverna en mall över hur en labbrapport ska se ut TILLSAMMANS. Hur ska en titelsida se ut? Hur formulerar man en bra rubrik? Hur formulerar man uppgifter?
 
Man kan också passa på att prata om vilket tempus (nutid/dåtid) olika delar i texten bör ha, nominaliseringar (verb som har blivit substantiv, t.ex. förändra - förändringar) och sambandsord (t.ex. först, sedan, därefter, slutligen...).
 
Med hjälp av mallen SKRIVER läraren och eleverna sedan en labbrapport IHOP direkt på tavlan.
 
Därefter SKRIVER eleverna INDIVIDUELLT. Då har de blivit förberedda, fått undervisning och stöttning. Eleverna förstår vad de ska göra och då kommer skrivlusten! Man växer när man känner att man förstår och vet vad man förväntas göra.
 
I serien får man också följa en slöjdlärare som låter eleverna arbeta med en loggbok. I den ska de beskriva, analysera och förklara arbetsprocessen och samtidigt utveckla språket. När de har skrivit något i loggboken ger läraren dem feedback på både innehåll och språk, och han upplever att eleverna blir stolta när de får en kommentar. Det skapas en positiv spiral tycker han. Han är även noga med att bemöta eleverna med kommentarer på lektionerna. Han visar materialet de ska använda och är noga med att förklara vad det heter och vad man använder det till. På så vis får eleverna lära sig ämnesorden konkret i en situation innan de ska skriva orden i sin loggbok.
 
Det tar tid att arbeta språkutvecklande eftersom förarbetet är stort: bryta ner, gå igenom, öva tillsammans. Det är dock detta som ger de bästa resultaten, och då bör man arbeta så. Risken är annars att man går igenom en massa som eleverna ändå inte tillägnar sig, och sedan måste man backa och göra om. I slutändan blir det ännu mer tidskrävande (och, enligt mig, tråkigare). Lägger man tiden innan behöver eleverna förhoppningsvis mindre stöd i efterhand.
  
  
Två citat från avsnittet som är värda att ta med sig:
"Man kan inte börja nån annanstans än där man är"
och
"Var lite prestigelös"
 
 Programmet finns här: http://urplay.se/Produkter/182358-Spraket-bar-kunskapen-Att-stotta-skrivande 
Allmänt | |
Upp